Elvarratlan szálak - A 200 éves Kővágóörsi zsinagóga

2023. június 08. (18:00)
A 200 éves Kővágóörsi zsinagóga
Elvarratlan szálak
A Káli-medence Zsinagógája Alapítvány célja, a kővágóörsi zsinagóga, mint építészeti emlék, és mint hitéleti helyszín megmentése, állagmegóvása, karbantartása; valamint a zsinagóga bekapcsolása a hitéleti tevékenységbe, továbbá annak működtetése, fenntartása, üzemeltetése a zsidó hitközségi élet és az érdeklődő nagyközönség számára. Továbbá cél az is, hogy egy olyan szakrális tér legyen kialakítva, mely nyitott és befogadó környezetet teremt
minden felekezet számára az esetleges felhasználási igény eseten. Az elképzelések szerint, a zsinagóga külső és belső terének a kialakítása olyan kulturális térré alakulna mely a Balatonfelvidéki régió kulturális életének meghatározó helyszínévé válhat.
Az alapítvány tervei szerint, koncertek, alkotó műhely programok, előadások, kiállítások, művészeti projektek multifunkcionális terévé válik a felújítás után. Fontos szempont továbbá az is, hogy az úgynevezett szezonon túlmutató működést lehessen megvalósítani, ami az egész év folyamán biztosítja a programok befogadását.
A kiállításon látható fotók Grinberg Daniella fotóművész, a MOME hallgatójának munkái.
A zsinagóga falain az idő rétegei egymásra halmozódnak. Az épület szakralitása a történelemből kitörölhetetlenné teszi a helyszínt. Pilinszky szavaival élve: ami itt történt, botrány, amennyiben megtörténhetett, és kivétel nélkül szent, amennyiben megtörtént. A
mennyezet falán a kék-bíbor festék még most is ábrázol, azonban az ábrázolás tárgya már a jelentől függ.
A faluban található elhagyatott temető és kóser vágóház kiegészíti az imaházat, létezésük olyan egységre utal, amit a jelenleg is ott élő lakosság már rég elfelejtett.
A kővágóörsi zsinagóga múltja el nem felejthető, a jövő által pedig sorsa alakítható.

A kiállítást Jusztin Ádám nyitja meg.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető június 30-ig nyitvatartási időben.
A programváltozás jogát fenntartjuk.