Természet és szerelem - Ortan Vivienne és Szabó Alexa Dorottya dalestje

2023. május 02. (19:00)
"
"Természet és szerelem" - Ortan Vivienne és Szabó Alexa Dorottya dalestje
Műsor:
Műsor:
Benjamin Britten: On this island című dalciklus
1. Let the florid music praise!
2. Now the leaves are falling fast
3. Seascape
4. Nocturne
5. As it is, plenty
Felix Mendelssohn: Das Waldschloß
Liszt Ferenc: Die Loreley
Robert Schumann: Waldesgespräch
Giacomo Puccini: Storiella d’amore
Giacomo Puccini: Sole e amore
Giacomo Puccini: Terra e mare
Giacomo Puccini: Avanti Urania!
W.A.Mozart: Figaro házassága - Levél duett (Sull'aria)
Közreműködik:
Ortan Vivienne, Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjasa és Szabó Alexa Dorottya énekművészek, Alszászy Gábor - zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának tanára
Leírás:
Benjamin Britten "On this Island" című dalciklusa egy különleges művészeti alkotás, amelyet a 20. század egyik kiemelkedő irodalmi alakja, Wystan Hugh Auden versei inspiráltak. A dalciklus öt dala nagyon eltérő témákat dolgoz fel, és zenei anyagát tekintve is rendkívül változatos. Az egyes dalokban számos zenei stílus fedezhető fel, a barokkosabb elemektől egészen a jazzes hangvételig.
A műsor soron következő részeként megjelenő Loreley dalok egy német legenda, a Loreley sziklájának történetét dolgozza fel. A szikla a Rajna legszűkebb pontján található, ahol a folyó számos balesetet okozott már az erős áramlása miatt. A legenda szerint ezen a sziklán ült Loreley, egy fiatal lány, aki gyönyörű szirén énekével csábította el az arra hajózó tengerészeket, akik magukról megfeledkezve felborulnak csónakjaikkal és a habokba vesznek.
A Puccini dalok a szerelem témakörét járják körül a szerző nagyívű, melodikus stílusában. Habár operái kapcsán számos ismert dallam a fülünkben cseng, azt kevesen tudjàk, hogy néhány dallam ezek közül először dalaiban tűnt fel, mielőtt az operáiba foglalta volna őket.
Ortan Vivienne énekművész a 2018-ban megrendezett VII. Országos Szakgimnáziumi Énekverseny III. kategóriájának I. helyezettje. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős oratórium szakos hallgatója, mesterei: Halmai Katalin és Alszászy Gábor. Szerepelt a Magyar Kamarazenekarral és az Óbudai Danubia Zenekarral. A Zeneakadémia által megrendezett számos eseményen közreműködött, többek között a tehetségnapon, a Szőnyi Erzsébet emlékesten, a Kodály 139 koncerten, melyet a Bartók Rádió is közvetített, továbbá a Szent Brigitta napi ír testvérkoncerten. Az Operaház által szervezett Szinetár 90 koncerten debütált az Erkel Színház színpadán. 2022-ben Fischer Annie Zenei Előadó-művészeti ösztöndíjat vehetett át. 2022 nyarán Puccini Angelica nővér operájában énekelte La Soura Zelatrice szerepét. Rost Andrea első PályaStart mesterkurzusára nyert részvételt, melynek zárásaként Mozart Figaro házassága című operájából Cherubino szerepét énekelte. A művésznővel színpadra lépett tatabányai koncertjén a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével, melyet Silló István vezényelt.
Szabó Alexa Dorottya énekművész a Kecskeméti Kodály Zoltán Szakgimnázium elvégzése után (tanára: Altorjay Tamás) 2016-tól Győrben, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának ének szakára nyert felvételt (tanára: Szabó Magdolna), ahol 2019-ben klasszikus ének előadóművészet (BA) szakon, majd 2021-ben magánének-tanár szakon szerzett diplomát. 2021 szeptembere óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Dal-és oratórium mesterszakán tanul Halmai Katalin irányítása alatt. Alexát a közönség olyan különböző szerepekben láthatta, mint például Mozart- Figaro házassága című operájának Barbarinájaként a Győri Nemzeti Színházban (2019), Mozart Requiemjének szoprán szólistájaként (2018), valamint több más koncert szólóénekeseként a Győri Egyetemi Zenekar kíséretével. A 2022-és év elején a Magyar Állami Operaház rendezésében Benjamin Britten- Szentivánéji álom című operájának Porszemtündéreként lépett színpadra.
Az eseményen a részvétel ingyenes.
A programváltozás jogát fenntartjuk.