Kamarakoncert a Central European String Quartet tagjaival

2023. március 22. (18:00)
A Central European String Quartet tagjai világhírű szerzők nevezetes duóival kápráztatják el a közönséget az estén. Az együttes tagjai külön-külön is számtalanszor neves hazai és külföldi zenekarokkal játszottak, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben
Miranda Liu hegedűművész a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Számos országos és nemzetközi verseny győztese. Szólistaként, kamarazenészként is több száz koncertet adott Európában, Ázsiában és USA-ban. Tanulmányait a salzburgi Mozarteum Egyetemen, londoni Guildhall School of Music and Drama-ban és a budapesti Zeneakadémián végezte, jelenleg az intézmény doktori iskolájának hallgatója.
Máté Győző brácsaművész a bukaresti Zeneakadémián végezte zenetanulmányait, ahol Valeriu Pitulac és Stefan Gheorghiu voltak mesterei. 1993-tól Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának a szólóbrácsása. Számos lemezfelvétel közreműködője, első szólólemeze 2007-ben jelent meg Szokolay Balázs zongoraművésszel.
Dr. Szabó Judit gordonkaművész 1998 és 2018 között a Keller-vonósnégyes csellistája volt, emellett nemzetközi mesterkurzusokat tartott. Olyan lemezkiadókkal dolgozott már együtt, mint például a Decca, ECM, Apex és a Stradivarius, 2013-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének tanára.
Mozart G-dúr duója hegedűre és brácsára tökéletesen bemutatja a hallgatóságnak a zeneszerző tehetségét az intim, mégis energiával és mozgással teli darabban. A komikus, „Pápaszem” címet viselő, kiegyensúlyozott, mégis meglepően merész és játékos harmóniai fordulatokkal rendelkező darab Beethoven kamarazenéjének egyedülálló példája.
A koncert zárásaként Kodály Zoltán fiatalkori hegedű–cselló duója lesz hallható, amelyben a magyar népzenei elemek kereszteződnek a korai modális dallamokkal. Hirtelen hangulatváltásaival úgy érezheti a hallgatóság mintha a hangszerek mesélnének.
A koncertre a belépés ingyenes.
A programváltozás jogát fenntartjuk.